Nyheter

Upsala IF Friidrott bjöd på torsdagen 14 maj in till mediaträff för att berätta om hur Friidrotts-SM 2020 kommer att genomföras på Uppsala Friidrottsarena vid Gränby sportcentrum den 14-16 augusti. Förberedelser för arrangemanget fortgår enligt den ursprungliga planen, med stor förhoppning om att kunna bjuda publiken på spännande tävlingar och högklassiga resultat. Detta är givetvis under förutsättning att arrangemanget går att genomföra på ett säkert sätt med hänsyn taget till utvecklingen av COVID-19 epidemin. Under dess 125-åriga historia har ingen Friidrotts-SM tävling hittills blivit inställd.  Med den förskjutning av tävlingssäsongen som har skett så blir SM-tävlingarna definitivt en av de viktigaste tävlingarna för vår internationella elit och den viktigaste för nationella svenska friidrottseliten under 2020.

Spjutkastaren Kim Amb ser fram emot att få tävla med sina spjutkastarvänner vid SM i Uppsala. ”Att bli svensk mästare är det största man kan bli – då har man verkligen bevisat vem som är Sveriges bästa spjutkastare” Säsongsupplägget för Kim blir lite annorlunda än ursprungligen planerat nu när tävlingssäsongen skjuts framåt. Lite som inför VM i Doha förra året som också inföll sent på säsongen, där grundträningsperioden blir något förlängd. Kim känner att han träningsmässigt har byggt upp en bra plattform inför tävlingssäsongen, med sikte på att göra en ännu bättre säsong resultatmässigt i år jämfört med 2019. Detta lovar gott med tanke på att Kim´s personliga rekord är 86.07 m, satt på Friidrotts-SM 2019 i Karlstad. Bland de aktiva är tävlingssuget starkt och ovissheten om när tävlingssäsongen kan komma igång något man får hantera genom att än mer fokusera på sin träning.

 

Upsala IF Friidrotts 400 meterslöperska Klara Helander, SM-fyra 2019, ser också fram emot att få tävla på hemmaplan. Klara har en lovande inledning på friidrottsåret 2020 med ett personligt rekord (55.58 s) och en fjärde plats på SM-inomhus 2020 i februari. Sedan dess har ett bra genomfört träningsupplägg lagt grunden till ytterligare kapacitetsförbättring. Klara är en av sex SM-medaljhopp för arrangerande hemmaklubben Upsala IF.

 

AKTUELL INFORMATION

Planeringen inför årets SM 14-16 augusti i Uppsala pågår för fullt och vi hoppas kunna genomföra det som planerat med fina tävlingar och med publik.
Vi följer givetvis myndigheternas rekommendationer och beslut och skulle SM ställas in eller genomföras utan publik så planerar vi att betala tillbaka biljettpriset för de som önskar.

Välkommen till Friidrotts-SM i Uppsala

Välkommen till Friidrotts-SM i Uppsala!

Det är med stor glädje jag välkomnar dig till Uppsala och Friidrotts-SM 2020. Jag ser fram emot spännande tävlingsdagar där vi i publiken är med och skapar en fantastisk stämning och bra förutsättningar för de deltagare som kommer hit för att för att prestera sitt allra bästa i sin gren.

I Uppsala ska idrotten ha både bredd och spets, det gynnas hela idrotten av. För att stärka elitidrotten ytterligare jobbar Uppsala kommun med att ta fram ett program för elitidrott. Som en av de första kommunerna i Sverige tar vi ett helhetsgrepp för elitidrotten i vår kommun. Det här innebär att alla delar av kommunen ska ta ansvar för hur vi stärker elitidrotten. Samtidigt bidrar det till Uppsala som besöks- och evenemangsstad.

Vi har under de senaste åren arbetat målmedvetet för att skapa bra förutsättningar för våra friidrottare. 2016 invigde vi IFU-arena, en av Sveriges modernaste och bästa friidrottshallar, och 2018 invigde vi vår nya utomhusarena för friidrott, den arena där SM-tävlingarna avgörs. Dessa båda satsningar har medfört ett uppsving för friidrotten i Uppsala. Sedan 2015 har antalet barn och unga som tränar friidrott ökat med cirka 60 procent. Även eliten har fått bättre förutsättningar för att träna i Uppsala vilket märks tydligt i resultatlistorna. Dessutom har en av svensk friidrotts största stjärnor, Armand Duplantis, valt Uppsala som sin svenska bas.

Jag hoppas att Friidrotts-SM 2020 kommer att gå till historien som det bästa genom tiderna. Jag gläder mig åt att både ledare, aktiva och funktionärer från hela Sverige besöker vår kommun och ser fram emot tävlingsdagarna!

 

 

Erik Pelling
Kommunstyrelsens ordförande
Uppsala kommun