Nyheter

Inför 110/100m häck och 400m häck

M 110m häck

Max Hrelja imponerade stort när han i -1.7 slog svenskt årsbästa med 13.88, och är guldfavorit inför. Bakom Max finns en lika solklar silverfavorit i Jonatan Holm, som har 2 tiondelar ner till 3:an på sverigelistan med sina 14.00. Bakom Jonatan finns Fredrik Samuelsson, Anton Levin och Fredrick Ekholm där alla tre har säsongsbästan inom 1 tiondel. Jag vill ändå säga att säsongsdebuterande Hampus Widlund är favorit till bronset, och kanske även en aspirant på ädlare valörer. Hampus har ett personligt rekord på 13.81 från 2019.

Min tippning:

 1. Max Hrelja
 2. Jonatan Holm
 3. Hampus Widlund

Främsta utmanare: Fredrick Ekholm

Deltagare från Upsala IF: Andreas Gustafsson

Max Hrelja

 

K 100m häck

Kvinnliga korta häcken får ses som en vidöppen gren på förhand. Senaste årets favorit, Elin Westerlund (PB 13.11), har bara sprungit ett lopp i år (13.87) och formen är därmed svårgissad. Sverigeetta är Julia Wennersten på fina 13.63, men kanske får dock sverigetvåan Tilde Johansson ses som guldfavorit. Tilde har ett årsbästa på 13.70, men har ett personligt rekord från 2019 på 13.16, och är dessutom en riktig tävlingsmänniska som alltid höjer sig i dessa sammanhang. Bakom dessa tre finns Lovisa Karlsson som visat fin form i år med det nysatta personliga rekordet 13.72 (13.46 i för mycket vind också). Supertalangen Katarina Gråman gjorde 14.29 i -1.8 i slutet av juli, på landslagsutmaningen gjorde hon 13.61 på 76-häckarna med -0.7 i motvind. 13.61 skvallrar om att hon kan springa betydligt snabbare än 14.29 på seniorhäckarna.

Min tippning:

 1. Tilde Johansson
 2. Elin Westerlund
 3. Katarina Gråman

Främsta utmanare: Lovisa Karlsson och Julia Wennersten

Deltagare från Upsala IF: Sofia Lindh och Levina Ahlgren

Tilde Johansson och Julia Wennersten 

 

M 400m häck

Duellen mellan Carl Bengtström, Isak Andersson och Oskar Edlund vill man inte missa under SM-helgen. Carl har 50.20/51.10 som PB/SB, Isak 50.05/50.93 och Oskar 50.90/50.90. Carl vann förra året medan Isak blev trea då, och Carl får nog ändå ses som favorit i loppet även om han absolut inte kommer få det lätt när han försöker försvara guldet från ifjol. Bakom Isak, Carl och Oskar finns tre killar med säsongsbästan inom 0,5s; Johan Claesson, Anton Bertilsson och Ludvig Hillenfjärd. Johan är dock den enda av dessa tre killar som varit under 52s (51.89 – 2019). Alexander Lundskog har satsat på 800m i några säsonger, men verkar nu göra en väldigt spännande comeback till 400m häck. Personbästat 51.25 är från 2017, frågan är hur mycket häck han tränat senaste säsongerna?

Min tippning:

 1. Carl Bengtström
 2. Isak Andersson
 3. Oskar Edlund

Främsta utmanare: Johan Claesson

Deltagare från Upsala IF: Isak Andersson

Isak Andersson 

 

K 400m häck

Hanna Palmqvist, som vunnit 3 av dom 4 senaste SM-gulden på 400m häck (fjärde året var hon skadad), har visat en väldigt fin och stabil form i år med ett årsbästa på 57.70 (PB 57.31 från 2019). Hanna är favorit till guldet i år både för att hon har bästa årsbästat i fältet, men dessutom har hon, trots att hon endast är 24 år, mycket erfarenhet av viktiga lopp. Den största utmanaren är 16 åriga Moa Granat, Moa är en av svensk friidrott absolut största talanger på både 400m häck och 400m och är sverigetvåa på båda distanserna. Säsongsdebuten skedde på landslagsutmaningen i Söderhamn, där hon putsade det personliga rekordet från ifjol med 2 sekunder ner till 57.88. Startfältets mest svårtippade löpare är Elise Malmberg, som 2015 sprang på 55.88 och sprang VM, sen har en fotskada hållit henne borta från 400m häck i 5 år. I lördags gjorde hon äntligen comeback på distansen med 60.84, och på SM kommer hon säkert kunna putsa någon sekund på den tiden. Där bakom är Amanda Holmberg, som efter några tuffare år verkligen har hittat tillbaka i år, en utmanare. Vi ska inte glömma bort Lovisa Linde heller, en tjej som alltid springer bra när det vankas SM. Upsalas IF´s Ebba Svantesson visade på Lag-SM att hon höjt sig flera nivåer i år och kan också placera sig högt upp i resultatlistan. Bäst personligt rekord i fältet har ingen av tidigare nämnda tjejer, utan det har Linköpings Jonna Tilgner (född 1984) på fantastiska 55.71 satt 2009. I år har Jonna sprungit på 60.43.

Min tippning:

 1. Hanna Palmqvist
 2. Moa Granat
 3. Amanda Holmberg

Främsta utmanare: Lovisa Linde

Deltagare från Upsala IF: Ebba Svantesson

Hanna Palmqvist 

Vill du också bli en vinnare? Köp stödbiljett.

Var med om ett unikt tillfälle att vinna en landslagströja signerad Mondo Duplantis och samtidigt stötta svensk friidrotts utveckling.

Friidrotts-SM 2020 är årets viktigaste tävling för våra elitaktiva – en möjlighet att prestera på toppnivå i knivskarp konkurrens med landets bästa friidrottare. SM genomförs i år utan publik, men SVT och Radiosporten sänder stora delar av tävlingarna som du kan avnjuta hemma i tv-soffan. Vi erbjuder dig möjligheten att bidra till fortsatt utveckling av svensk friidrott och Upsala IF genom att köpa en SM-stödbiljett för 75 kr.

Alla som köper en SM-stödbiljett är med i utlottningen av en inramad landslagströja signerad av världsrekorhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis. På tröjan finns även Mondos egen tecknade ögonblicksbild av sig själv ”in-action” vid stavupphoppet och hans världsrekordnotering på 6.18 m. Ta chansen att stötta Upsala IF Friidrott och få möjligheten att vinna en unik trofé.

Köp SM-stödbiljett och delta i utlottningen genom att Swisha 75 kr till 123 465 61 20 eller betala via bankgiro: 279-2810 Upsala IF Friidrott. Lämna kontaktuppgift i form av namn och telefonnummer eller e-mail adress. Publicering av vinnaren sker här på https://2020.smfriidrott.com/kop-biljetter/ i vecka 34 och vinnaren kontaktas personligen.

Om du inte vill medverka i utlottning av landslagströjan, men ändå stödja svensk friidrott kan du som alternativ inbetala 50 kr som ett bidrag.

Ordinarie biljetter: Biljettintäkter är viktiga för Upsala IF Friidrott och vi är givetvis glada om du som redan köpt ordinarie biljetter ser detta som ett bidrag till vår verksamhet. Önskar du återbetalning av biljettpriset, så ber vi dig mejla info@ifuarena.se senast 16 augusti.

Har du övriga frågor kring arrangemanget kontaktar du lättast kansli@uiffriidrott.se

Friidrottshälsningar,

Per Måwe

SM-General

Upsala IF Friidrott

Inför 10 000m och 3000m hinder

M 10 000m

På startlistan finns 4 killar som gjort under 29 minuter i år och det är främst dem det hela handlar om. Högbys David Nilsson är sverigeetta i år och får ses som favorit. I och med den nya skoregeln så förväntar vi oss inte att se Kalle Berglund på startlinjen, vilket är synd i och med hans spurt- och taktikegenskaper. Veteranen Mustafa Mohamed blir spännande att följa, då han haft ett år med personligt rekord på både 10 000m och maraton. Mustafas klubbkompis Samuel Tsegay dubblar 5000m och 10 000m och är en medaljkandidat på båda sträckorna. Formstarka Samuel Russom vann SM-guld på halvmaraton nyligen, och lär bli farlig även här. Junioren Emil Millan De La Oliva tog brons 2019 och är säkerligen sugen på att upprepa den bedriften.

Min tippning:

 1. Samuel Tsegay
 2. David Nilsson
 3. Samuel Russom

Främsta utmanare: Emil Millan De la Oliva och Mustafa Mohamed

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Millan De La Oliva

 

K 10 000m

I startfältet på mästerskapets längsta distans hittar vi ungefär samma tjejer som på 5000m. Där både Linn Nilsson, Carolina Wikström, Meraf Bahta och Sara Lahti är anmälda på båda distanserna. Meraf Bahta har bäst personligt rekord, men en osäker form. Sara Lahti har nästbäst personligt rekord, men i och med senaste årens skadeproblem så är det osäkert hur kroppen klarar av två lopp. Carolina Wikström kommer säkerligen bli superfarlig. Blir det ett långsammare taktiklopp så lär Linn Nilsson bli svårslagen. Bakom dessa fyra så utmanar framför allt rutinerade Mikaela Arfwedson.

Min tippning:

 1. Carolina Wikström
 2. Meraf Bahta
 3. Linn Nilsson

Främsta utmanare: Mikaela Arfwedson

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Linn Nilsson

 

M 3000m hinder

3000m hinder ser ut att bli ett spännande lopp med många duktiga killar på startlinjen. Huvudfavorit är formstarka Simon Sundström (JEM22 3:a 2019), men det finns flera utmanare. Vår bästa hinderlöpare senaste åren, Emil Blomberg, kommer också till start. Emil har inte gjort något hinderlopp i år, men visat utmärkt form med personligt rekord på 1500m, 3000m och 5000m. Vidar Johansson är kanske den naturliga favoriten till bronset, men Vidar har haft hälseneproblem in i sommar säsongen och var tvungen att bryta hinderloppet i Göteborg i juli. Unga och talangfulla Omar Nuur vill säkerligen också vara med och fightas högt upp i loppet. Högt upp i loppet lär också Leo Magnusson och Miguel Palm vara. Enligt startlistan ska svenska rekordhållaren i grenen, Mustafa Mohammed göra en spännande comeback. ”Musse” har tidigare i år slagit svenskt rekord på maraton, men har inte sprungit hinder på flera år.

Min tippning:

 1. Simon Sundström
 2. Emil Blomberg
 3. Omar Nuur

Främsta utmanare: Leo Magnusson

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Blomberg

 

K 3000m hinder

Favoritskapet på 3000m hinder får utan tvekan läggas på Linn Söderholm, som visat strålande form i år med personligt rekord på 3000m, 5000m, 10 000m och 3000m hinder. Linn har dessutom en riktigt vass spurt, om loppet skulle avgöras på sista varvet. Bakom Linn känns loppet vidöppet, men kanske får Julia Samuelsson ses som silverfavorit, då hon sänkt det personliga rekordet med 12 (!!) sekunder ner till 10.16 i år. Säsongsdebut gör duktiga Amelié Svensson, som har ett personligt rekord på 10.14 från ifjol, som också lär vilja blanda sig i medaljstiden. Emilia Lillemo var hare i loppet då Linn och Julia slog personligt rekord, men har utöver det inte springit något hinderlopp i år. Däremot har Emilia visat fin form på främst 1500m. Bakom dessa fyra finns Hanna Bergström, Emma Dahl, Tova Eurén och Elin Brink som alla har kapacitet att fightas om silver och brons.

Min tippning:

 1. Linn Söderholm
 2. Julia Samuelsson
 3. Amélie Svensson

Främsta utmanare: Emilia Lillemo

Deltagare från Upsala IF: Filippa Hägglund

JuliaSamuelsson

Tidsprogram & PM

Nu finns tidsprogrammet publicerat och ett slutgiltigt PM!

Inför 800m, 1500m och 5000m

M 800m

Svenska rekordhållaren, Andreas Kramer, är solklar favorit till guldet på 800m. Andreas har i år sprungit på 1:45.86 och lär vara väldigt sugen på att slå SM-rekordet på 1:46.64 från 2004, vilket är fullt rimligt om han får bra förhållanden och vinden håller sig borta. Bakom Andreas finns två spurtstarka killar som kommer från 400m; Erik Martinsson och Felix Francois. Joakim Andersson har sänkt det personliga rekordet med 2s i år och vill säkert vara med och kämpa om silver och brons. Frågan är om Joakim har tillräckligt bra spurt om det hela avgörs på upploppet? Man ska aldrig räkna bort Johan Rogestedt som har ett personligt rekord på 1:45.89 från 2014, men Johan har tyvärr haft det tyngre i år. Lyckas han hitta formen lagom till SM?

Min tippning:

 1. Andreas Kramer
 2. Erik Martinsson
 3. Felix Francois

Främsta utmanare: Joakim Andersson

Chans till svenskt rekord!!

Deltagare från Upsala IF: Björn Seifert

Andreas Kramer

 

K 800m

Det är ett starkt startfält i damernas 800m där två av våra bästa någonsin kommer springa; Hanna Hermansson och Lovisa Lindh. Hanna Hermansson får ta på sig favoritskapet till guldet och bakom henne lär silver och brons stå mellan Lovisa Lindh och Rebecca Högberg. Lovisa har en kapacitet under 2.00, men har inte visat detta i år. Rebecca har i år kommit tillbaka efter flera års uppehåll och har lyckats sänka det 11 år gamla personliga rekordet ner till 2:05.63 (svenskt rekord i K35). Med Rebeccas kapacitet på 400m lär hon dessutom ha en riktigt bra spurt. Främsta utmanare bakom dessa tre är Linn Söderholm som gör en spännande start. Linn har ett personligt rekord så bra som 2:05.75 från 2017, och har visat att formen i år är väldigt bra. Unga Senna Ohlsson och Lovisa Bivstedt fightas nog främst om platserna 5 och 6, men kan absolut sno åt sig en medalj om någon av dem längst fram inte har en optimal dag.

Min tippning:

 1. Hanna Hermansson
 2. Rebecka Högberg
 3. Lovisa Lindh

Främsta utmanare: Linn Söderholm

Deltagare från Upsala IF: Maja Björnsson

Hanna Hermansson

 

M 1500m

Manliga 1500m ser ut att kunna bli ett riktigt högklassigt lopp, med fler av våra absolut främsta någonsin finns med på startlistan. På förhand känns det som att det är uppgjort för att bli ett mycket spännande taktiklopp, med låg fart och en ruskigt snabb avslutning. Tyvärr lät den svenska rekordhållaren, Kalle Berglunds start väldigt osäker, på grund av den nya skoregeln. Det vore såklart mycket tråkigt om inte Kalle kommer till start. Andreas Almgren slog svenskt rekord på 3000m inomhus, och kommer bli väldigt spännande att se på 1500m. Formstarkast i fältet är nog Spårvägens Emil Danielsson. Emil har i år slagit pappa, Jonny Danielssons familjerekord på 1500m.

Mest spännande ska det bli att se nybörjaren Samuel Pihlström som i år sprungit sina första 1500m lopp någonsin, och med 3:44.65 endast är 3 sekunder från Kalle Berglunds svenska juniorrekord. Hur snabbt kan det gå på SM?

Min tippning:

 1. Andreas Almgren
 2. Emil Danielsson
 3. Elmar Engholm

Främsta utmanare: Samuel Pihlström

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Andreas Almgren

 

K 1500m

Hanna Hermanson går in som storfavorit på damernas 1500m (SB 4:10.39), i och med Hannas snabbhet från 800m så blir hon svår att slå oavsett vad det blir för karaktär på loppet. Bakom Hanna finns Sara Christiansson som har en hög kapacitet, dock måste vi sätta ett frågetecken kring formen. Personliga rekordet 4:15.25 är från 2019, och kan hon komma ner en bit under 4.20 lär hon kunna springa in som ohotad silvermedaljör. Bakom rutinerade Hanna och Sara finns Nora Lundin, född 2003, och Alice Magnell Millan, född 2005, där Alice nog har bäst spurt medan Nora gynnas mer av ett jämnt och snabbt tempo hela vägen. En outsider i loppet är GKIK’s Julia Nielsen, som gått framåt med otroliga 20 sekunder i år, Julia springer även en del 400m och har i och med det säkerligen en vass spurt.

Min tippning:

 1. Hanna Hermansson
 2. Sara Christiansson
 3. Alice Magnell Millan

Främsta utmanare: Nora Lundin

Deltagare från Upsala IF: Ida Knutsson, Ida Tryggveson, Sofia Amini och Lowa Branth

Alice Magnell Millan

 

M 5000m

Det är ett mycket stor startfält i herrarnas 5000m och väldigt svårt att på förhand tippa hur det hela ska sluta. Kanske får Samuel Tsegay ses som en förhandsfavorit till guldet, med Suldan Hassan precis bakom. Duktiga junioren Emil Millan De La Oliva är nog sugen på att blanda sig i medaljmatchen. Hinderspecialisten Emil Blomberg visade på lag-SM att han har en riktigt vass spurt och kommer vara farlig oavsett om det blir ett långsamt lopp eller ett lopp med hög fart. Den evigt unga Daniel Lundgren är sverigetvåa i år och har mycket erfarenhet från SM-lopp. Sverigeettan David Nilsson kommer inte springa 5000m, utan väljer att fokusera på 10 000m. Formstarka Emil Danielsson blir livsfarlig om det avgörs på sista varvet.

Min tippning:

 1. Samuel Tsegay
 2. Suldan Hassan
 3. Emil Danielsson

Främsta utmanare: Emil Blomberg

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Danielsson

 

K 5000m

5000m för kvinnor kommer bli ett intressant lopp. Meraf Bahta gör säsongsdebut och vilket form hon är i är omöjligt att sia om, men med ett personligt rekord tillika svenskt rekord på 14:49.95 så går hon självklart in som favorit. Men hon kommer definitivt inte få ett lätt resa till guldet, både LK Roslagens Carolina Wikström och Hälles Linn Nilsson vill säkerligen blanda sig i guldfighten. Carolina har varit senaste årets komet inom kvinnlig långdistanslöpning i Sverige. Linn Nilsson har varit med länge och även sprungit internationella mästerskap för Sverige. Favoritskapet läggs nog ändå på spurtstarka Linn Nilsson som kommer från dom lite kortare distanserna, medan Carolina kommer från maraton och halvmaraton. Bakom favoriterna finns rutinerade Cecilia Norrbom och Sara Christiansson. En mycket spännande start gör Sara Lahti, Sara har nästbäst personligt rekord i hela startfältet men har haft mycket skadeproblem senaste åren. Tyvärr verkar vi inte få se Charlotta Fougberg.

Min tippning:

 1. Meraf Bahta
 2. Linn Nilsson
 3. Carolina Wikström

Främsta utmanare: Sara Lahti

Deltagare från Upsala IF: Ida Tryggveson

Meraf Bahta

Inför SM 100m, 200m och 400m

M 100m

Förra årets etta, Henrik Larsson, är storfavorit i år också och det ska framför allt bli spännande att se hur snabbt han kan springa. Förra året gjorde han 10.17 i för mycket vind, och det personliga rekordet är 10.20 från 2019. Bakom Henrik gör två Malmö-killar spännande starter; vår världsstjärna i längdhopp, Thobias Montler och IEM-bronsmedaljören på 60m från 2017, Austin Hamilton. Thobias är en erkänt duktig sprinter och har gjort 10.55 i år. Austin vet vi har en hög kapacitet, men har haft mycket skadeproblem och inte kommit upp i sin vanliga nivå än i år. Tom Kling-Baptiste är sverigetvåa och är alltid med långt fram när det är SM. Felix Svensson är främst känd som 200 meterslöpare men kommer dubbla med både 100m och 200m i år, han har gjort 10.55 i år och kan mycket väl blanda sig i medaljkampen. Den evigt unga Stefan Tärnhuvud har gjort 10.61 i år, men har ett personligt rekord från 2012 på 10.35.

Min tippning:

 1. Henrik Larsson
 2. Tom Kling Baptiste
 3. Felix Svensson

Främsta utmanare: Thobias Montler

Deltagare från Upsala IF: Oskar Motta, Simon Plesse och David Cenner

Henrik Larsson

K 100m

Damernas 100m har tyvärr ett ganska tunt startfält, med endast 17 tjejer och där flera av tidigare års medaljörer saknas, däremot har vi flera yngre tjejer som visat framfötterna i sommar. Favorit till guldet är absolut Ullevis Claudia Payton, som trots skadeproblem i år slagit personligt rekord med fina 11.48. Vilket gör Claudia till 8:a genom alla tider i Sverige. Årets stora överraskning, Elvira Tanderud är tyvärr inte anmäld, vilket är synd i och med att det hade varit spännande att se henne i ett sånt här sammanhang. Kanske får Elin Östlund ses som favorit till silvret. Elin har haft en tuff inledning av säsongen och inte riktigt fått det att stämma, dock vet vi att hon alltid presterar bra på mästerskap och har en förmåga att plocka fram en bra form när det behövs som mest. Bakom dessa två finns tre Malmö-tjejer som främst kämpar om bronset, Nikki Anderberg, Daniella Busk och Filippa Sivnert. Nikki har i år sänkt det personliga rekordet med fantastiska 3 tiondelar ner till 11.56, men är snarare stabil på tider kring 11.80. Filippa Sivnert var inomhussäsongens stora överraskning när hon sänkte det personliga rekordet på 60m med 0,5 (!!) sekund ner till 7.38 och vann ISM-guld, riktigt lika bra har inte utomhussäsongen gått även om hon slagit personligt rekord ner till 11.89. Daniella Busk har varit med länge och har 5 SM-medaljer på distansen, i år har hon sprungit på 11.70 och lär vara sugen på att utöka medaljsamlingen.

Min tippning:

 1. Claudia Payton
 2. Elin Östlund
 3. Daniella Busk

Främsta utmanare: Nikki Anderberg

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Nikki Anderberg

 

M 200m

Götas sprintkung, Henrik Larsson, är självklart favorit till guldet även på 200m, trots att han faktiskt inte sprungit 200m i år. Sverigetvåan Carl Bengtström och sverigefyran Isak Andersson väljer båda att fokusera på 400m häck och kommer inte till start på 200m. Däremot gör Thobias Montler en spännande start även på 200m, Montler är faktiskt sverigetrea i år och har stora medaljchanser på 200m. Frågan är om han kommer köra alla tre grenar (100m, 200m och längd), eller om han kommer välja bort en av dem? Sverigeettan Felix Svensson får ses som favorit till silvret. Till bronset finns det flera aspiranter, då vi har 5 killar inom 2 tiondelar, och det kommer vara dagsformen som avgör det hela.

Min tippning:

 1. Henrik Larsson
 2. Felix Svensson
 3. Thobias Montler

Främsta utmanare: Marcus Torneé

Deltagare från Upsala IF: Oskar Motta

 

Thobias Montler

 

K 200m

Favoritskapet inför mästerskapet lägger vi på Ullevis Lisa Lilja som, framför allt i regnet i Karlstad, visat utmärk form i år. Det personliga rekordet på 23.58 lär ryka om det är bra förhållanden. Lisa visade även på Lag-SM finalen i torsdags att formen är fortsatt bra. Bakom Lisa lär Moa Hjelmer komma 2:a, som haft en hygglig säsongsinledning med 23.85 som årsbästa. Moa har dock bäst toppkapacitet av alla tjejer i startlistan, med det personliga rekordet 23.19 från 2013. Sverigeettan Elvira Tanderud är tyvärr inte anmäld. Bakom Lisa och Moa, så finns flera som kommer fightas om bronset. Bäst ligger rutinerade Elin Östlund till som med 23.90 är sverigefyra. Det ska bli spännande att se vad Wilma Rosenqvist och Nikki Anderberg kan göra, båda tjejerna har gjort fina medvindslopp i år med 23.95/24.13, men inte riktigt fått till det i godkänd vind. Klubbkompisen Daniella Busk vill säkerligen blanda sig i medaljstriden även på 200m.

Min tippning:

 1. Lisa Lilja
 2. Moa Hjelmer
 3. Elin Östlund

Främsta utmanare: Wilma Rosenqvist och Daniella Busk

Deltagare från Upsala IF: Klara Helander och Ida Jansson

 

Daniella Busk

 

M 400m

Manliga 400m är ett riktigt getingbo. Överlägsna sverigeettan Carl Bengtström verkar fokusera på 400m häck, vilket gör att alla platser på pallen känns väldigt öppna. 9 killar inom 1,5s på årsbästalistan (48.01-49.50). Nick Ekelund Arenander har inte sprungit 400m i år, men är alltid en medaljaspirant på SM. Nick kommer få en tuff match av den unga talangen Emil Johansson (som faktiskt vann ISM på just 400m). En mycket spännande start står Austin Hamilton för. Austin som tog brons på IEM 2017, som tidigare varit en utpräglad sprinter verkar nu försöka sig på långsprint – snabbheten har han, men hur är det med mjölksyratåligheten? Lerums Karl Wållgren har ett nysatt personligt rekord på 48.64, men får dock ses som en outsider. Favoritskapet till bronset från allroundsprintern Kasper Kadestål ta på sig.

Min tippning:

 1. Emil Johansson
 2. Nick Ekelund Arenander
 3. Kasper Kadestål

Främsta utmanare: Karl Wållgren

Deltagare från Upsala IF: Gustav Harning

Kasper Kadestål

 

K 400m

Kvinnliga 400m kommer bli lika spännande som den är svårtippad. Det finns 8 tjejer som har kapacitet mellan 53.5-55.0, där svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer får ses som favorit, även om hon kommer få minst sagt tufft motstånd. Bakom Moa får kanske favoritskapet gå till Matilda Hellqvist och Rebecka Högberg. Matildas form är dock lite osäker och Rebecka kommer göra en tuff dubbling med 400m och 800m. Bakom dessa finns 17 åringa Lova Perman som gått framåt med 5,5 (!!!) sekund på 2 år och har ett årsbästa tillika personligt rekord på 54.84. Lova har dock aldrig tidigare sprungit ens final på ett senior-SM och ska ses som en outsider. Även Sandra Knezevic och Marie Kimumba har kapacitet runt 54,5. Sverigetvåan Moa Granat fokuserar på favoritdistansen 400m häck under helgen, och kommer inte komma till start på 400m. Det ska bli intressant att se om Lovisa Linde (55.12 i år) väljer att dubbla 400 och 400m häck, och om Linnea Killander kan komma ner på förra årets tider (54.05).

Min tippning:

 1. Moa Hjelmer
 2. Rebecka Högberg
 3. Matilda Hellqvist

Främsta utmanare: Lova Perman

Deltagare från Upsala IF: Klara Helander

Linnea Killander

11 dagar kvar!

Årets SM är, för i princip alla våra elitaktiva i landet, det stora målet och fokuset. I avsaknad av stora internationella mästerskap, så är SM det absolut viktigaste i år. Och kanske är medaljerna extra eftertraktade just i år? Vi hoppas att Uppsala kommer bjuda på optimalt friidrottsväder, svag medvind och snabba banor. Förhoppningarna är självklart att alla aktiva ska åka från Uppsala efter avslutad tävling och känna att det har varit en fantastisk helg, med proffsigt arrangemang och bra resultat.

En gren att hålla lite extra utkik på under helgen är stavhoppet, för både damer och herrar. Armand Duplantis, Upsalas egna världsrekordhållare, kommer komma till start och ingen friidrottsintresserad kan ha undgått att ”Mondo” är en av världens hetaste friidrottare just nu. SM-rekordet är från 2003 (5.80) och vi kan gissa att Mondo planerar att putsa till detta ordentligt. I damernas stav är Michaela Meijer i sitt livs form, där hon så sent som i lördags slog svenskt rekord med 4.83. Under sommaren har Michaela visat upp en stabilitet som vi inte sett av henne tidigare, kommer hon lyckas förbättra det svenska rekordet ytterligare under SM? Angelica Bengtsson, som hade rekordet tidigare är dock säkerligen sugen på att ta tillbaka rekordet, en spännande kamp att se fram mot.

Daniel Ståhl, världsettan i diskus med 70.25, slog mästerskapsrekord med 69.72 i Eskilstuna 2018. Kan han höja rekordet till över 70m i år? Med optimala vindar och fin form så är det absolut möjligt. I damernas diskus har vi vår egna Vanessa Kamga som i år spräckt dröm-60, med 60.01, det ryktas om att Vanessa är i fortsatt bra form och vi hoppas självklart att Vanessa ska göra ytterligare en tävling över 60m. Kanske kan hon även utmana det 22 år gamla mästerskapsrekordet på 61.79. Svenska juniorrekordhållerskan Caisa-Marie Lindfors, också från Upsala IF, är en mästerskapskastare av rang och vill säkert försvara medaljen från fjol.

Längd för damer och herrar kommer också bli två spännande tävlingar. I herrarnas tävling hoppar Thobias Montler, som i år visat på fin form och har ett årsbästa på 8.07. Thobias har säkerligen siktet inställt på Michel Tornéus 11 år gamla mästerskapsrekord på 8.09. Bakom Thobias har vi Andreas Otterling och Andreas Carlsson, som alltid är med och fightas när det kommer till SM. Damernas längd har senaste åren gått och blivit en av svensk friidrotts bästa när man kollar på toppbredden, här har vi svenska juniorrekordhållerskan och supertalangen Tilde Johansson, världshopparen Khaddi Sagnia, EM-brons medaljören från 2013 Erica Jarder, alltid lika stabila Kaiza Karlén och Malin Marmbrant – som alltid lyckas knipa åt sig minst 1 SM-medalj vid varje SM.

Flera aktiva under helgen är framtidens stjärnor, och SM är ett ypperligt tillfälle att få lära känna dessa lite bättre: Emil Millán De La Oliva (5000m + 10000m), Omar Nuur (5000m + 3000m hinder), Melvin Lykke Holm (höjd), Alice Magnell Millán (800m + 1500m), Lovisa Karlsson (100m häck + längd) och Maja Åskag (tresteg).

Michaela Meijer, Örgryte IS, Svenskt Rekord, 4,83

Foto: Deca Text och Bild

 

PM

Preliminärt PM finns nu publicerat under information för aktiva.